Kysnuté koláče plnené domácim slivkovým lekvárom a tvarohom.
Čo dnes pečiete? Ja som sa pustila do koláčikov z kysnutého cesta, chystám sa na ne už veľmi dlho a konečne prišiel ten správny čas. Keďže prázdninujem na dedine a takéto koláčiky patrili k môjmu detstvu na dedine tak som sa na ne konečne odhodlala a sú božské. Majte krásny víkend ?
A ak máte chuť ich vyskúšať budete potrebovať:
- 500g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 1,5dl oleja
- 1 žĺtko
- 2 lyžica kryštalového cukru
- 1 kávová lyžicka prášku do pečiva
- 1/2 lyžička soli
Kvások:
- 1/2 baliku droždia (cca 20g)
- 1 lyžica cukru
- 250ml mlieka
- 1 lyžica hrubá múka
Plnka:
- 500g tvaroh hrudkovitý
- 1 Vajíčko
- 1 Cukor vanilkový, 1-2 lyžice praškového cukru (podľa chuti)
- Hrozienka (namočené vo vode na pár hodín)
- Citrónová kôra
- Slivkový lekvár
Do vlažného mlieka pridáme cukor, droždie, múku a počkáme kým kvások zdvojnásobi objem (priblizne 5min)
Všetky ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Ja miešam v robote 15-20 minút. Cesto nedávam kysnúť, kysnú až hotové koláčiky.
Cesto dáme na pomúčenú dosku a tvarujeme štvorčeky , ktoré plníme slivkovým lekvárom, konce zatočíme, zatlačíme a vytvarujeme okrúhle buchtičky ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Ukládám ich ďalej od seba aby mali miesto na kysnutie, prikryjem utierkou a nechám ich 60-70minút kysnúť. Koláčiky po vykysnutí ešte naplníme tvarohom. V strede buchtičky zatlačíme malým poharikom a do priehlbinky naplníme tvaroh. Ten si pripravíme tak, že zmiešame vajíčko, vanilkový cukor, praškový cukor, pridáme tvaroh, hrozienka a citronovú kôru. Necháme ešte 10-15minút kysnúť
Rúru medzitým zohrejeme na 210 stupňov (ja som použila horný a spodný ohrev) a pečieme cca 15 minút so zlatista.
Po upečení koláčiky natrieme olejom, prikryjeme čistým obrúsokm a necháme ich odpočívať až do vychladnutia. Teda ja som nevydržala a musím povedať že sú fantastické a vydržia mäkké a vláčne aj do ďalšieho dňa ak im dokážete odolať. Ak chceme možme koláčiky ešte posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!