KYSNUTÉ KOLÁČE S TVAROHOM

Kysnuté koláče plnené domácim slivkovým lekvárom a tvarohom.

Čo dnes pečiete? Ja som sa pustila do koláčikov z kysnutého cesta, chystám sa na ne už veľmi dlho a konečne prišiel ten správny čas. Keďže prázdninujem  na dedine a takéto koláčiky patrili k môjmu detstvu na dedine tak som sa na ne konečne odhodlala a sú božské. Majte krásny víkend ?

A ak máte chuť ich vyskúšať budete potrebovať:

  • 500g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 1,5dl oleja
  • 1 žĺtko
  • 2 lyžica kryštalového cukru
  • 1 kávová lyžicka prášku do pečiva
  • 1/2 lyžička soli

Kvások:

  • 1/2 baliku droždia (cca 20g)
  • 1 lyžica cukru
  • 250ml mlieka
  • 1 lyžica hrubá múka

Plnka: 

  • 500g tvaroh hrudkovitý
  • 1 Vajíčko
  • 1 Cukor vanilkový, 1-2 lyžice praškového cukru (podľa chuti)
  • Hrozienka (namočené vo vode na pár hodín)
  • Citrónová kôra
  • Slivkový lekvár

Do vlažného mlieka pridáme cukor, droždie, múku a počkáme kým kvások zdvojnásobi objem (priblizne 5min)

Všetky ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Ja miešam v robote 15-20 minút. Cesto nedávam kysnúť, kysnú až hotové koláčiky.

Cesto dáme na pomúčenú dosku a tvarujeme štvorčeky , ktoré plníme slivkovým lekvárom, konce zatočíme, zatlačíme a vytvarujeme okrúhle buchtičky ktoré ukladáme na  plech vystlatý papierom na pečenie. Ukládám ich ďalej od seba aby mali miesto na kysnutie, prikryjem utierkou a nechám ich 60-70minút kysnúť. Koláčiky  po vykysnutí ešte naplníme tvarohom.  V strede buchtičky zatlačíme malým poharikom a do priehlbinky naplníme tvaroh. Ten si pripravíme tak, že zmiešame vajíčko, vanilkový cukor, praškový cukor, pridáme tvaroh, hrozienka a citronovú kôru. Necháme ešte 10-15minút kysnúť

Rúru medzitým zohrejeme na 210 stupňov (ja som použila horný a spodný ohrev) a pečieme cca 15 minút so zlatista.

Po upečení koláčiky natrieme olejom, prikryjeme čistým obrúsokm a necháme ich odpočívať až do vychladnutia. Teda ja som nevydržala a musím povedať že sú fantastické a vydržia mäkké a vláčne aj do ďalšieho dňa ak im dokážete odolať. Ak chceme možme koláčiky ešte posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.